Ubuntu اوبونتو یک توزیع لینوکس بر مبنای توزیع دبیان است. واژه اوبونتو از مفاهیم آفریقای جنوبی به معنی «انسانیت نسبت به دیگران» است. اوبونتو یک توزیع لینوکس کاربرپسند است و توانسته رشد بالایی در جذب کاربران ویندوز و تازهکار داشته باشد و پشتیبانی نسبتاً خوبی از تمام زبانهای زنده دنیا از جمله زبان فارسی دارد.
خانواده اوبونتو شامل موارد زیر است:
- Desktop
- Server Edition
- Kubuntu
- Edubuntu
- Gobuntu
- MID Edition
- Xubuntu
ویژگیهای Ubuntu:
- بروز رسانی امنیتی خودکار
- دفاع در برابر ویروس ها و نرم افزارهای مخرب
- دارای تکنولوژی ضد فیشینگ
- رمزگذاری فایل
- رمز عبور حفاظتی
- استفاده آسان
- ایجاد اسناد، spreadsheets و presentations حرفه ای
- سازگار با آفیس مایکروسافت
- دسترسی به ایمیل ها، دفترچه آدرس و تقویم با Thunderbird
- مدیریت حساب های ایمیل و چت
- مدیریت، ویرایش و به اشتراک گذاری عکس ها و ویدیوهای خود
- پشتیبانی فوق العاده برای دوربین ها و تلفن های همراه
- -امکان باز کردن و ویرایش فایل ها مانند اسناد ورد، صفحات گسترده اکسل و ارائه پاورپوینت و به اشتراک گذاری سریع و آسان آنها با دیگر کاربران
- محیط کاربری بسیار زیبا
- دسترسی به هزاران نرم افزار رایگان با موضوعات کتاب و مجلات، ابزارهای برنامه نویسی و توسعه، آموزش، فونت، بازی، گرافیک، اینترنت، اداری، مهندسی و علوم، صوت و ویدئو، سیستم، پوسته و کاربردی و …
- سازگاری با انواع دستگاه ها
- سرعت و امنیت فوق العاده بالا
- سرعت و امنیت بالا در مرور اینترنت
- پشتیبانی از مرورگرهای مختلف نظیر موزیلا فایرفاکس، گوگل کروم و …
- اجرا، ایجاد و ویرایش MP3، پخش موسیقی در کامپیوتر یا موبایل
- و …
اوبونتو توزیعی با تأکید بر راحتی استفاده برای کاربران، به خصوص کاربران تازهکار است که با راحتی و زیبایی خود توانسته رشد بالایی در جذب کاربر داشته باشد. این توزیع، برای آسان کردن کاربرد سیستمعامل گنو/لینوکس و نرمافزار آزاد برای همهٔ اقشار جامعه تلاش کرده و پشتیبانی نسبتاً خوبی از تمام زبانهای زنده دنیا از جمله زبان فارسی دارد.
اوبونتو هر ۶ ماه، یک نگارش پایدار با پشتیبانی ۹ ماهه و هر دو سال یک بار (در ماه چهارم سالهای زوج میلادی)، نگارشی با پشتیبانی بلندمدت (LTS) ارائه میکند.
از ۲۱ آوریل ۲۰۲۲، جدیدترین نگارش پایدار با پشتیبانی بلندمدت ۲۲٫۰۴ با اسم رمز «عروس دریایی خرشانس» یا «Jammy Jellyfish» است که تا سال ۲۰۲۷ به صورت عمومی و تا سال ۲۰۳۲ به صورت تجاری پشتیبانی میشود.
اوبونتو زیر نظر مارک شاتلورث به دست جامعهٔ کاربریاش و با حمایت شرکتها و سازمانهای مختلف توسعه مییابد.
تاریخچه Ubuntu
نام اصلی این پروژه، no-name-yet.com بود شاتلورث در آغاز پروژه به استفاده از دامنه no-name-yet.com پرداخت. نخستین نگارش ابونتو در ۲۰ اکتبر ۲۰۰۴ ارائه شد و به عنوان شاخهای از دبیان گنو/لینوکس با ارائه نگارشی جدید در هر شش ماه، آغاز به کار کرد.
برخلاف برخی از توزیعهای دیگر دبیان مانند لینسپایر و لیبرانت، اوبونتو به فلسفه دبیان پایبند بوده و تقریباً همیشه به جای تکیه بر نرمافزار مالکیتی به عنوان مدل تجاری خود، به فلسفهٔ نرمافزار آزاد تکیه میکند.
بستههای اوبونتو عموماً معادل با بستههای شاخهٔ «ناپایدار» دبیان هستند که برای مدیریتشان از اپت استفاده میشود. با وجود اشتراکهای بسیار در نفرات و کارهای گروه بستهبندی دبیان و اوبونتو، بستههای این دو توزیع لزوماً با هم سازگار نیستند.
بنا بر اعلام پایگاه وب اوبونتو، هزینههای مالی توسعهٔ اوبونتو به دلیل استفاده از افراد داوطلب، صفر بوده و زیرساختهای مورد نیاز برای توسعهٔ اوبونتو، عموماً از سمت شرکت کنونیکال اهدا شده یا با حمایتهای مالی شرکتها و سازمانهای دیگر تأمین میشوند.
قله توسعه دهندگان اوبونتو یا (UDS) جمعی از توسعه دهندگان نرمافزار هستند که برای تصمیمگیری دربارهٔ نسخه جدید اوبونتو دور هم جمع میشوند. در شروع یک سیکل توسعهای جدید، توسعه دهندگان اوبونتو از سرتاسر جهان جمع میشوند تا به بررسی شکل و هدف نهایی نسخه بعدی اوبونتو کمک کنند.
قله توسعهدهندگان اوبونتو به روی عموم باز است، اما این یک کنفرانس، نمایشگاه یا رویداد شنونده محور نیست. بلکه یک فرصت برای توسعهدهندگان اوبونتو است تا با همدیگر بر روی کارهای خاص کار کنند.
اوبونتو یک انشعاب از دبیان است و هدف اصلی آن ایجاد یک توزیع به-روزتر و آسانتر برای کاربران متوسط و غیر-فنی است. دلیل اصلی آغاز پروژهٔ اوبونتو انتقاد به روند محافظهکارانه انتقال بستههای نرمافزار از شاخه «ناپایدار» دبیان به شاخه «آزمایشی» و در نهایت به شاخه «پایدار» دبیان بود.
بستههای نرمافزار اوبونتو از شاخهٔ «ناپایدار» دبیان برداشته شده و پس از ایجاد تغییرات مختص اوبونتو و گذراندن مراحل آزمایش، در نسخهٔ پایدار اوبونتو قرار میگیرند. به همین دلیل بستههای نرمافزار اوبونتو عموماً جدیدتر از «دبیان پایدار» هستند.