تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) یک تلسکوپ فضایی است که عمدتاً برای مطالعه اخترشناسی فروسرخ طراحی شدهاست. قدرتمندترین تلسکوپی که تا به حال به فضا پرتاب شدهاست، وضوح و حساسیت مادون قرمز بسیار بهبود یافته، به آن اجازه میدهد تا اجرامی که برای تلسکوپ فضایی هابل بسیار قدیمی، دور و کم نور هستند، را مشاهده کند. انتظار میرود که این امر طیف وسیعی از تحقیقات را در زمینههای نجوم و کیهانشناسی، مانند مشاهدات اولین ستارهها و تشکیل اولین کهکشانها، و توصیف دقیق اتمسفر سیارات فراخورشیدی بالقوه قابل سکونت را ممکن کند. تلسکوپ فضایی جیمز وب در دسامبر ۲۰۲۱ بر روی یک موشک آریان ۵ از کورو (کمون)، گویان فرانسه پرتاب شد و از می ۲۰۲۲ در حال آزمایش و تراز کردن است. پس از عملیاتی شدن، انتظار میرود تا پایان ژوئن ۲۰۲۲، تلسکوپ فضایی جیمز وب به عنوان مأموریت شاخص ناسا در اخترفیزیک جانشین هابل شود.
اداره ملی هوانوردی و فضایی ایالات متحده (ناسا) توسعه تلسکوپ فضایی جیمز وب را با همکاری آژانس فضایی اروپا (ESA) و آژانس فضایی کانادا (CSA) رهبری کرد. مرکز پرواز فضایی گودارد ناسا (GSFC) در مریلند توسعه تلسکوپ را مدیریت کرد، مؤسسه علمی تلسکوپ فضایی در بالتیمور تلسکوپ فضایی جیمز وب را اداره میکند و پیمانکار اصلی نورتروپ گرومن بود. این تلسکوپ به افتخار جیمز ای وب، که از سال ۱۹۶۱ تا ۱۹۶۸ مدیر ناسا در طول برنامههای مرکوری، پروژه جمینای و آپولو بود، نامگذاری شدهاست.
آینه اولیه تلسکوپ فضایی جیمز وب از ۱۸ بخش آینه شش ضلعی ساخته شده از بریلیم با روکش طلا تشکیل شدهاست که در مجموع آینهای به قطر ۶٫۵ متر (۲۱ فوت) در مقایسه با ۲٫۴ متر (۷٫۹ فوت) هابل ایجاد میکند. این به تلسکوپ وب مساحت جمعآوری نور در حدود ۲۵ متر مربع، تقریباً ۶ برابر هابل، میدهد. برخلاف هابل که در طیفهای فرابنفش، مرئی و نزدیک مادون قرمز (۰٫۱–۱٫۷ میکرومتر) مشاهده میکند، JWST در محدوده فرکانس پایینتر، از نور مرئی با طول موج بلند (قرمز) تا مادون قرمز میانی (۰٫۶–۲۸٫۳ میکرومتر) رصد میکند). تلسکوپ باید بسیار سرد، زیر ۵۰ کلوین (۲۲۳- درجه سانتیگراد؛ ۳۷۰ درجه فارنهایت) نگه داشته شود تا سیگنالهای ضعیفی را در مادون قرمز بدون تداخل سایر منابع گرما مشاهده کند. این در یک مدار خورشیدی نزدیک نقطه لاگرانژ L2 خورشید-زمین، در حدود ۱٫۵ میلیون کیلومتری (۹۳۰۰۰۰ مایل) (حدود چهار برابر دورتر از مدار ماه) از زمین مستقر شدهاست، جایی که آفتابگیر پنج لایه بادبادکی شکل آن از گرم شدن خورشید، زمین و ماه محافظت میکند. چندین هزار دانشمند، مهندس و تکنسین از ۱۵ کشور در ساخت و آزمایش تلسکوپ فضایی جیمز وب مشارکت داشتهاند. در مجموع ۲۵۸ شرکت، سازمان دولتی و مؤسسه دانشگاهی در این پروژه سهیم بودهاند. تلسکوپ فضایی جیمز وب چهار هدف کلیدی دارد: جستجوی نور از اولین ستارهها و کهکشانهایی که پس از انفجار بزرگ در جهان شکل گرفتند، مطالعه شکلگیری و تکامل کهکشانها، درک تشکیل ستاره و تشکیل سیاره و مطالعه سیستمهای سیارهای و منشأ حیات.
نخستین و عمیق ترین تصویر تلسکوپ جیمز وب از جهان :
یک دانه شن را بردارید و به سمت آسمان بگیرید.همه آنچه که می بینید به گستره یک دانه شن در آسمان است.
دانلود نسخه با کیفیت بالاتر نخستین و عمیق ترین تصویر تلسکوپ جیمز وب از جهان
دانلود تصویر با کیفیت بالا از دومین عکس جیمز وب | تلسکوپ فضایی جیمز وب نشانه هایی از آب ،مه و شواهدی مبنی بر وجود ابرها را روی سیاره فراخورشیدی WASP96 مشاهده کرده است.
دانلود تصویر با کیفیت بالا از سومین عکس جیمز وب | پنج قلوی استفان،این محدوده، عبارت است از پنج کهکشان که در صورت فلکی اسب بالدار دیده میشوند. این گروه از کهکشانها در سال ۱۸۷۷ توسط ادوارد استفان در رصدخانه مارسی کشف شد. درخشانترین عضو این گروه، انجیسی ۷۳۲۰ است.
دانلود تصویر با کیفیت بالا از چهارمین عکس جیمز وب | سحابی حلقه،این سحابی با قدر حدود 9 در صورت فلکی شلیاق قرار دارد و نمونه منحصر به فردی از سحابی های سیاره نما در نیمکره شمالی میباشد .
دانلود تصویر با کیفیت بالا از پنجمین عکس جیمز وب | سحابی کارینا یا سحابی شاهتخته یا سحابی سوراخکلید نام یک سحابی است که در صورت فلکی شاهتخته قرار دارد. سحابی شاهتخته سحابیای تاریک است در کنار روشنترین بخش سحابی اِتاشاهتخته که به شکل سوراخ کلید رصد میشود.
1 دیدگاه در “تصاویر با کیفیت بالا از جیمز وب”