رایانش ابری  (Cloud Computing) مدل رایانشی بر پایه  شبکه‌های رایانه‌ای مانند اینترنت است که الگویی تازه برای عرضه، مصرف و تحویل خدمات رایانشی (شامل زیرساخت، نرم‌افزار، بستر، و سایر منابع رایانشی) با به کارگیری شبکه ارائه می‌کند .”رایانش ابری” از ترکیب دو کلمه رایانش و ابر ایجاد شده است.

 

رایانش ابری Cloud Computing
رایانش ابری Cloud Computing

ابر در اینجا استعاره از شبکه یا شبکه‌ای از شبکه‌های وسیع مانند اینترنت است که کاربر معمولی از پشت صحنه و آنچه در پی آن اتفاق می‌افتد اطلاع دقیقی ندارد (مانند داخل ابر) در نمودارهای شبکه‌های رایانه‌ای نیز از شکل ابر برای نشان دادن شبکه  اینترنت استفاده می‌شود. دلیل تشبیه اینترنت به ابر در این است که اینترنت همچون ابر جزئیات فنی‌اش را از دید کاربران پنهان می‌سازد و لایه‌ای از انتزاع را بین این جزئیات فنی و کاربران به وجود می‌آورد. به عنوان مثال آنچه یک ارائه‌دهنده  خدمت نرم‌افزاری رایانش ابری Cloud Computing ارائه می‌کند، برنامه‌های کاربردی تجاری برخط است که از طریق مرورگر وب یا نرم‌افزارهای دیگر به کاربران ارائه می‌شود. نرم‌افزارهای کاربردی و اطلاعات، روی سرورها ذخیره می‌گردند و براساس تقاضا در اختیار کاربران قرار می‌گیرد. جزئیات از دید کاربر مخفی می‌مانند و کاربران نیازی به تخصص یا کنترل در مورد فناوری زیرساخت ابری که از آن استفاده می‌کنند ندارند.

با بیان ساده تر رایانش ابری Cloud Computing یک نوع از سیستمهای توزیع شده و موازی می باشد که شامل مجموعه ای از رایانه ها هستند که به یکدیگر متصل می باشند، این رایانه ها بصورت پویا عرضه شده و به عنوان یک یا چند منبع محاسباتی یکپارچه بر اساس توافقات سطح سرویس ارائه می شوند که در آن شبکه ها ،سرورها ،فضای ذخیره سازی،سرویسها و برنامه های کاربردی و .. توسط ارائه دهندگان ابر در اختیار مشتریان(کاربران)قرار می گیرد و کاربر بر اساس میزان استفاده از خدمات ابر هزینه پرداخت می کند به عنوان مثال در ابر آمازون کاربر به میزان استفاده هر یک ساعت از خدمات هزینه پرداخت می کند.

مجازی سازی کلیدی ترین عنصر در ابر می باشد.

 رایانش ابری راهکارهایی برای ارائه خدمات فناوری اطلاعات به شیوه ‌های مشابه با صنایع همگانی (آب، برق، تلفن و …) پیشنهاد می‌کند. این بدین معنی است که دسترسی به منابع فناوری اطلاعات در زمان تقاضا و بر اساس میزان تقاضای کاربر به گونه‌ای انعطاف‌پذیر و مقیاس‌پذیر از راه اینترنت به کاربر تحویل داده می‌شود. همانطور که کاربر تنها هزینه برق یا آب مصرفی خود را می‌پردازد. در صورت استفاده از رایانش ابری نیز کاربر تنها هزینه خدمات رایانشی مورد استفاده خود (اگر هزینه از کاربر دریافت شود) را پرداخت خواهد کرد.

Renational Database Management System : سیستم پایگاه داده پردازش ابری، سیستم مدیریت پایگاه داده ارتباطی (RDMS) در حد عالی می باشد .

رایانش ابری را گروهی تغییر الگوواره‌ای می‌دانند که دنباله‌روی تغییری است که در اوایل دهه ۱۹۸۰ از مدل رایانه بزرگ به مدل کارخواه-کارساز صورت گرفت.

مزایای استفاده از ابر Cloud Computing :

  •  عدم نیاز کاربران به رایانه های قدرتمند و گران قیمت
  • کارایی سریع و بهینه کاربران
  • صرفه جویی در هزینه خرید و بروزرسانی برنامه ها و نرم افزارهای گران قیمت
  • ظرفیت نامحدود منابع و حافظه در اختیار کاربران
  • محافظت از تمام داده ها و اطلاعات کاربران
  • امکان دسترسی آسان و ساده به داده ها و اطلاعات شخصی توسط کاربران در هر لحظه و هر مکان
  • قابلیت مستقل بودن از سخت افزار یعنی کاربر محدود به یک شبکه یا یک رایانه خاص نمی باشد و همان خدمات را در همه رایانه های دیگر ،گوشی،تبلت ،لپ تاپ و .. نیز می تواند اجرا کنید
  •  اشتراک آسان منابع